ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναπληρωτής Διευθυντής 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών / Μετεκπαιδευθείς εις Royal Brompton Hospital / Imperial College University, St Thomas Hospital, London, UK / Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Kλινικής Ανοσολογίας / Επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Θ.Κ.Α.Υγεία

Ιατρείο: Αγίου Τρύφωνος 3 & Γούναρη 41, Άνω Γλυφάδα 

ΑΓΓΕΙΟΟΙΔΗΜΑ

Στα χείλη είναι πολύ συχνή εντόπιση του αγγειοιδήματος

Συμπτώματα

Ως αγγειοοίδημα χαρακτηρίζεται η διόγκωση βλεννογόνων, όπως τα χείλη, τα βλέφαρα, η γλώσσα, ο λάρυγγας, που προκαλείται από την έξοδο του πλάσματος από τις λεπτές φλέβες της εκάστοτε περιοχής λόγω διαστολής αυτών. Οι αιτίες που προκαλούν αυτό το φαινόμενο είναι πολλές.

Το αγγειοοίδημα πάντα τρομάζει τον ασθενή, γεγονός αναμενόμενο αφού υπάρχει ο φόβος της απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών. Ο φόβος αυτός άλλοτε έχει βάση και άλλοτε όχι.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία το αν το αγγειοίδημα:

  • είναι ωχρό
  • χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα
  • είναι ανώδυνο ή επώδυνο
  • διαρκεί λίγες ώρες ή λίγες μέρες
  • υποχωρεί γρήγορα με τη χορήγηση αντιισταμινικών, κορτιζόνης ή αδρεναλίνης ή δεν απαντά σε τέτοιες αγωγές, καθώς και αν υπάρχει και άλλος στην οικογένεια που πάσχει ή όχι.

Η Διάγνωση

Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε αλλεργιολόγο για την περαιτέρω αντιμετώπιση.

Το εύρος της βαρύτητας και του «επείγοντος» των παθολογικών καταστάσεων που προκαλούν μια τέτοια εικόνα είναι μεγάλο: από μια αθώα δερματίτιδα εξ’ επαφής μέχρι ένα επικίνδυνο για τη ζωή κληρονομικό ή επίκτητο αγγειοοίδημα. Τα φάρμακα συχνά παίζουν ρόλο. Επίσης, το αγγειοίδημα μπορεί να εμφανιστεί στο 40% των ασθενών που πάσχουν από χρόνια κνίδωση. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε αλλεργιολόγο για την περαιτέρω αντιμετώπιση.

Footer logos 1
Footer logos 2
Footer logos 3