ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναπληρωτής Διευθυντής 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών / Μετεκπαιδευθείς εις Royal Brompton Hospital / Imperial College University, St Thomas Hospital, London, UK / Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Kλινικής Ανοσολογίας / Επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Θ.Κ.Α.Υγεία

Ιατρείο: Αγίου Τρύφωνος 3 & Γούναρη 41, Άνω Γλυφάδα 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Βρίσκεται το αίτιο των αλλεργιών;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών ναι. Πλέον τα διαγνωστικά εργαλεία που έχει ο αλλεργιολόγος στα χέρια του είναι πολλά. Σε κάθε περίπτωση η άποψη ότι δεν βρίσκουμε σε τι οφείλονται οι αλλεργίες είναι ένας μύθος.

Θεραπεύονται οι αλλεργίες;

Όλες οι αλλεργίες αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Οι περισσότερες από αυτές υπάρχει δυνατότητα να θεραπευθούν οριστικά. Κλασσικά παραδείγματα αποτελούν η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό διαλείπων και ήπιο επίμονο άσθμα μέσω της ανοσοθεραπείας. Επίσης, μέσω της ανοσοθεραπείας θεραπεύεται η αλλεργία στη σφήκα και τη μέλισσα. Πολλές μορφές κνίδωσης μέσω ανοσορυθμιστικών παραγόντων που τροποποιούν τη φυσική πορεία της νόσου.

Πόσο συχνές είναι οι αλλεργίες;

Αλλεργική προδιάθεση (ατοπία) εμφανίζει ένας στους τρεις ανθρώπους. Η αλλεργική ρινίτιδα αφορά στο 20-25 %, αλλεργικό άσθμα στο 10%, οξεία κνίδωση στο 25% του γενικού πληθυσμού.

Γιατί έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι αλλεργίες;

Οι αλλεργίες έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα στις Δυτικού τύπου κοινωνείες όπως είναι και η ελληνική. Η πιο αποδεκτή θεωρία είναι αυτή της «Υγιεινής» η οποία και ουσιαστικά αναφέρει ότι η αλλαγή του περιβάλλοντος αφενός, η ροπή του περιβάλλοντος που ζούμε αφετέρου (πιο αποστειρωμένο, περισσότερα εμβόλια, περισσότερα αντιβιοτικά) στρέφει το ανοσοσποιητικό σε άλλους δρόμους του ανοσοποιητικού μας συστήματος, προς τις αλλεργίες δηλαδή.

Έχω πάρει πολλές φορές αυτό το φάρμακο, έχω φάει πολλές φορές αυτό το φαγητό, με έχει τσιμπήσει πολλές φορές μέλισσα ή σφήκα. Είναι δυνατόν να έπαθα αλλεργία από κάποιον παράγοντα στον οποίο έχω εκτεθεί πολλές φορές στο παρελθόν;

Σαφέστατα, αφού η εκδήλωση αλλεργίας σε κάποιο παράγοντα προϋποθέτει προηγούμενη έκθεση σε αυτόν.

Είναι οι αλλεργίες κληρονομικές;

Σε κάποιες αλλεργίες όπως η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα η κληρονομικότητα παίζει ρόλο όχι όμως αποκλειστικό. Εάν ο ένας γονιός έχει ένα από τα παραπάνω νοσήματα το παιδί του έχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης κατά 30% ενώ αν συμβαίνει και στους δύο γονείς κατά 50%.

Είναι η ανοσοσθεραπεία επικίνδυνη; Είναι αποτελεσματική;

Η ανοσοθεραπεία δεν είναι επικίνδυνη εφόσον εκτελείται από ειδικό ιατρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνεχίζεται σε ασθενή που είναι έγκυος ή σε αιμοδότη. Δεν έχει την παραμικρή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό αφού αποτελεί στοχευμένη θεραπεία. Η ενέσιμη ανοσοθεραπεία προϋποθέτει ο ασθενής να παραμένει στο ιατρείο για 20 λεπτά για την πολύ μικρή πιθανότητα αντίδρασης στο εμβόλιο, η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα από τον αλλεργιολόγο.

’Επαθα κνίδωση, ήταν αλλεργικό σοκ;

Είναι διαφορετική κλινική κατάσταση η οξεία κνίδωση και διαφορετική το αλλεργικό σοκ. Η πρώτη περίπτωση είναι ακίνδυνη και αφορά σε εκδηλώσεις από το δέρμα (και τους βλεννογόνους εφόσον συνοδεύεται από αγγειοίδημα) ενώ η δεύτερη συμπεριλαμβάνει και άλλα συστήματα του οργανισμού. Βέβαια αυτό που πρέπει να σημειωθεί και είναι πολύ σημαντικό είναι ότι μια οξεία κνίδωση μπορεί να αποτελεί εκδήλωση αλλεργικού σοκ. Επίσης ένας ασθενής μπορεί να εμφανίσει οξεία κνίδωση εφόσον εκτεθεί σε έναν παράγοντα και αν δεν τον αναγνωρίσει και επανεκτεθεί στον ίδιο να εκδηλώσει αλλεργικό σοκ.

Έχω αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα, μπορεί να πάθω αλλεργικό σοκ;

Τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα δεν αποτελούν αιτία αλλεργικού σοκ.

Πότε θα υποχωρήσει η χρόνια κνίδωση από την οποία πάσχω;

Το πιο σημαντικό είναι η χρόνια κνίδωση να ελεγχθεί. Υπάρχουν επίσης φαρμακευτικοί παράγοντες οι οποίοι τροποποιούν τη φυσική πορεία του προβλήματος. Γενικά στο 50% των ασθενών η χρόνια κνίδωση υποχωρεί εντός του πρώτου έτους.

Ποιές είναι οι αλλεργίες κάθε εποχής και πως εκδηλώνονται;

Οι αλλεργίες υπάρχουν όλο το χρόνο αν και σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει εποχιακή επιδείνωση. Χαρακτηριστικά η αλλεργική ρινίτιδα την άνοιξη, η κνίδωση το καλοκαίρι, το άσθμα το φθινόπωρο, η ατοπική δερματίτιδα το χειμώνα

Ποιες ουσίες ευθύνονται για τις αλλεργίες;

Οι ουσίες που προκαλούν αλλεργίες καλούνται αλλεργιογόνα και μπορεί να είναι αεροαλλεργιογόνα, τροφικά, φαρμακευτικά, δηλητήρια υμενοπτέρων.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι αλλεργίες στη ζωή μας;

Οι επιπτώσεις μπορεί να αφορούν μόνο την ποιότητα ζωής μας όπως στη χρόνια κνίδωση, να είναι δυνητικά επικίνδυνες όπως στο άσθμα ή δυνητικά θανατηφόρες όπως στην συστηματική αναφυλαξία.

Πώς μπορεί το παιδί μου να ξεπεράσει την τροφική αλλεργία;

Τροφικές αλλεργίες όπως στο γάλα και στο αυγό συχνά  αυτοπεριορίζονται αλλά χρειάζεται πρωτόκολλο παρακολούθησης. Σε άλλες περιπτώσεις τα ποσοστά υποχώρησης είναι μικρότερα. Σε συγκεκριμένες τροφές η αλλεργία μπορεί να θεραπευθεί με απευαισθητοποίηση.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία μια αλλεργίας;

Η ανοσοθεραπεία για αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα, αλλεργία σε υμενόπτερα διαρκεί 3-5 έτη

Υπάρχουν τρόποι για να προλάβεις την αλλεργία σου;

Ο καλύτερος τρόπος να προλάβεις το αλλεργικό άσθμα ή την αύξηση των αλλεργιών που σου προκαλούν ρινίτιδα είναι η ανοσοθεραπεία.

Footer logos 1
Footer logos 2
Footer logos 3