ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναπληρωτής Διευθυντής 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας / Διδάκτωρ πανεπιστημίου Αθηνών / Μετεκπαιδευθείς εις Royal Brompton Hospital / Imperial College University, St Thomas Hospital, London, UK / Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Kλινικής Ανοσολογίας / Επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Θ.Κ.Α.Υγεία

Ιατρείο: Αγίου Τρύφωνος 3 & Γούναρη 41, Άνω Γλυφάδα 

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ

Τα τελευταία έτη συντελείται μια επανάσταση στον τομέα της διάγνωσης της τροφικής αλλεργίας εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης της μοριακής διαγνωστικής. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε σε μοριακό επίπεδο τον παράγοντα της τροφής που προκαλεί την αλλεργία και αυτό είναι σπουδαίο διότι δεν είναι όλοι αυτοί οι παράγοντες το ίδιο σημαντικοί και επικίνδυνοι.

Η τροφική αλλεργία έχει αυξηθεί ειδικά στον παιδιατρικό πληθυσμό και αποτελεί πλέον ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Η σωστή διάγνωση της τροφικής αλλεργίας είναι εξαιρετικά σημαντική ώστε να αποφεύγονται λάθος προσδιορισμοί του ασθενούς ως αλλεργικού ή μη αλλεργικού.

Μια ψευδώς θετική διάγνωση τροφική αλλεργίας θα οδηγήσει σε μη αναγκαίους αποκλεισμούς με επιπτώσεις στην ανάπτυξη και τη θρέψη, αυξημένο άγχος και χωρίς λόγο λήψη επείγουσας αγωγής. Από την άλλη πλευρά μια ψευδώς αρνητική διάγνωση τροφικής αλλεργίας θα έχει σαν αποτέλεσμα μη αναμενόμενες αλλεργικές αντιδράσεις δυνητικά επικίνδυνες χωρίς τη δυνατότητα λήψης επείγουσας αγωγής.

Η μοριακή διαγνωστική αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην ακρίβεια της διάγνωσης. Ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός διαθέσιμων αλλεργιογόνων επιτρέπει μια πιο περιεκτική αποτίμηση των προτύπων ευαισθητοποίησης αλλά και των ενδεχόμενων διασταυρούμενων ευαισθητοποιήσεων. Ως διασταυρούμενή ευαισθησία εννοούμε την ύπαρξη κοινού αλλεργιογόνου σε διαφορετικές τροφές με αποτέλεσμα αν ένας άνθρωπος εμφανίσει επειδή έφαγε μια συγκεκριμένη τροφή να υπάρχει πιθανότητα να εμφανίσει κα σε άλλη. Κλασσικά παραδείγματα τα ψάρια και οι ξηροί καρποί. Πιο συγκεκριμένα: τα ποσοστά διασταυρούμενης ευαισθησίας στους ξηρούς καρπούς είναι 37%, στα ψάρια 50%, στα δημητριακά 20%, στο αγελαδινό και το κατσικίσιο γάλα 92%, στα ροδώδη (η φραουλιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η ροδακινιά, η αμυγδαλιά, η συκιά, η βερυκοκιά, η δαμασκηνιά, η κορομηλιά κι η μουσμουλιά) 55%, στο πεπόνι με άλλα όπως καρπούζι, μπανάνα, αβοκάντο 92%.

Υπάρχουν διαφορετικές πρωτεΐνες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την ευαισθητοποίηση του ασθενούς: οι προφιλίνες, οι PR10, οι LTP’s (lipid transfer proteins) οι αποθηκευτικές πρωτεΐνες. Άλλες από αυτές προκαλούν σοβαρό πρόβλημα όπως συστηματική αλλεργική αντίδραση, άλλες καθόλου συμπτώματα, άλλες μόνο ήπια συμπτώματα όπως στοματοφαρυγγικό σύνδρομο. Τέλος υπάρχουν τροφές που περιέχουν είτε θερμοευαίσθητα είτε θερμαοναθεκτικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι μια τροφή μπορεί να προκαλεί αλλεργία όταν είναι νωπή και όταν βράσει να χάσει την αλλεργιογονικότητα της.  

Είναι απολύτως απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος ασθενής να απευθυνθεί στον ειδικό αλλεργιολόγο ώστε να τον κατευθύνει ως προς των κατάλληλο έλεγχο. Θα ακολουθήσει σειρά άρθρων που θα αφορά στην πιο εξειδικευμένη διαγνωστική προσέγγισή της διάγνωσης της τροφικής αλλεργίας.

Footer logos 1
Footer logos 2
Footer logos 3