ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναπληρωτής Διευθυντής 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας / Διδάκτωρ πανεπιστημίου Αθηνών / Μετεκπαιδευθείς εις Royal Brompton Hospital / Imperial College University, St Thomas Hospital, London, UK / Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Kλινικής Ανοσολογίας / Επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Θ.Κ.Α.Υγεία

Ιατρείο: Αγίου Τρύφωνος 3 & Γούναρη 41, Άνω Γλυφάδα 

ΑΥΞΗΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ

content 3

Το τελικό μονοπάτι της διαδικασίας που οδηγεί στην αλλεργία είναι η έκρηξη (αποκοκκίωση) των σιτευτικών κυττάρων που οδηγεί στην απελευθέρωση ουσιών (μεσολαβητών) που προκαλούν τα συμπτώματα

Τα τελευταία χρόνια οι αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε πολύ υψηλό ποσοστό ιδιαίτερα στις «Δυτικού» τύπου κοινωνίες όπως είναι και η Ελλάδα. Η πιο πιθανή εξήγηση εκφράζεται από τη «θεωρία της υγιεινής» η οποία διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1989 και ουσιαστικά θεωρεί ότι η πολύπλευρη και αυξημένη καταπολέμηση των λοιμώξεων (εμβόλια, αντιβιοτικά, «αποστειρωμένο» περιβάλλον) έστρεψε το ανοσοποιητικό μας προς τις αλλεργίες.

Κανείς δεν μπορεί, επίσης, να μην λάβει υπόψη τη ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς είναι σαφής η αυξημένη συχνότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα σε σχέση με τις αγροτικές περιοχές. Η πιο ορθή διαγνωστική προσέγγιση των αλλεργικών νοσημάτων, ίσως επίσης να παίζει ρόλο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι η Αλλεργιολογία υφίσταται ως ανεξάρτητη ειδικότητα

Η ραγδαία, λοιπόν, αύξηση των αλλεργιών είχε σαν αποτέλεσμα και την παράλληλη αύξηση της έρευνας σχετικά με αυτές τα τελευταία έτη. Σήμερα, λοιπόν, γνωρίζουμε πολλά σχετικά με τις αλλεργίες τόσο ως προς την αιτία όσο και ως προς την αντιμετώπιση. Οι περισσότερες αλλεργίες σήμερα και ξέρουμε πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις να είναι δυνατή η οριστική επίλυση του προβλήματος.

Πολλοί συμπολίτες μας όμως δεν είναι καλά ενημερωμένοι σχετικά με αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι η Αλλεργιολογία υφίσταται ως ανεξάρτητη ειδικότητα. Αυτό λοιπόν έχει σαν αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πολλοί μύθοι σε σχέση με τις αλλεργίες γεγονός από επιβλαβές για την ποιότητα της ζωής των ασθενών ως και κατά περιπτώσεις επικίνδυνο:

  • Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκαλέσει άσθμα.
  • Ότι υπάρχει οριστική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και κάποιων μορφών άσθματος.
  • Ότι η αλλεργία σε ένα φάρμακο μπορεί να κρύβει αλλεργία και σε άλλα.
  • Ότι ο αλλεργικός σε μία τροφή μπορεί να εκτεθεί εκ νέου σε αυτήν κατά λάθος, οπότε χρειάζεται set αντιμετώπισης.
  • Ότι η αλλεργία σε τροφές και φάρμακα υπερεκτιμάται και μπορεί κάποιοι άνθρωποι να αποφεύγουν μια ζωή χρήσιμα φάρμακα και απαραίτητες τροφές χωρίς στην πραγματικότητα να είναι αλλεργικοί σε αυτές μόνο και μόνο επειδή το υπέθεσαν.
  • Ότι η αλλεργία στη σφήκα και τη μέλισσα έχουν οριστική θεραπεία.
  • Ότι δεν είναι όλες οι κνιδώσεις οι ίδιες και κατά συνέπεια δεν έχουν όλες την ίδια θεραπεία.
  • Ότι η κνίδωση στη θάλασσα μπορεί να είναι επικίνδυνη.
  • Ότι σε πολλές περιπτώσεις το αλλεργικό shock μπορεί να προληφθεί.
  • Ότι για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας υπάρχουν θεραπείες πλην της κορτιζόνης.

Ο κύριος στόχος της ιστοσελίδας είναι η ενημέρωση του κοινού σε σχέση με τις αλλεργίες. Η επικοινωνία μεταξύ μας έχει ως στόχο την σωστή σας ενημέρωση χωρίς φυσικά να μπορεί ή να σκοπεύει να αντικαταστήσει την κλινική πράξη. Αντιθέτως, οι ασθενείς ή όσοι ενδιαφέρονται πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να κατευθυνθούν σωστά με γνώμονα πάντα το καλό της υγείας τους.

Footer logos 1
Footer logos 2
Footer logos 3