ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναπληρωτής Διευθυντής 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών / Μετεκπαιδευθείς εις Royal Brompton Hospital / Imperial College University, St Thomas Hospital, London, UK / Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Kλινικής Ανοσολογίας / Επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Θ.Κ.Α.Υγεία

Ιατρείο: Αγίου Τρύφωνος 3 & Γούναρη 41, Άνω Γλυφάδα 

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΛΑΣΤΙΧΟ (LATEX)

content 3

Ποια είναι η αλλεργία στο latex

Η αλλεργία στο λάστιχο (latex) είναι ίσως η πιο «μοντέρνα» αλλεργία. Το λάστιχο παράγεται από το αντίστοιχο δένδρο Hevea brasiliensis. H παραγωγή του συντελείται στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, την Κίνα κα.

Η αλλεργία στο λάστιχο είναι συνήθης σε επαγγελματικές ομάδες που έχουν συχνή επαφή όπως νοσηλευτές, οδοντίατροι ή σε ασθενείς που υποβάλλονται συχνά σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Τα συμπτώματα

Η αλλεργία στο λάστιχο μπορεί να εκφρασθεί είτε ως δερματίτιδα εξ’ επαφής (τύπου ΙV αντίδραση υπερευαισθησίας, επιβραδυνόμενου τύπου), η οποία είναι πολύ ενοχλητική αλλά ακίνδυνη, ή σαν αναφυλακτική αντίδραση (τύπου Ι) η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη και να προκαλέσει αλλεργικό shock. Ένας ασθενής ο οποίος εκδηλώνει δερματίτιδα εξ επαφής έχει πολλές πιθανότητες να εμφανίσει ή ήδη να έχει και τύπου Ι αλλεργία.

Το δένδρο Hevea brasiliensis προσφέρει το 99% του latex

Τα Αίτια

Ο τάλκης (πούδρα) στα γάντια είναι σημαντικός φορέας του αλλεργιογόνου. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι η σε υψηλό βαθμό διασταυρούμενη ευαισθησία του λάστιχου με τροφές: μπανάνα, ακτινίδιο, αβοκάντο, πατάτα, ντομάτα κ.ά.

Είναι πολύ σημαντικό κάποιος να διερευνήσει σε βάθος μια τέτοια πιθανότητα, διότι το λάστιχο βρίσκεται σε υψηλές ποσότητες σε χειρουργεία και είναι προφανές ότι αποτελεί δραματική εξέλιξη ένα αλλεργικό shock κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.

Η Διάγνωση

Η διάγνωση της αλλεργίας στο latex γίνεται με patch, skin prick, prick to prick και ειδική IgE ορού.

Η αποφυγή είναι δυνατή και σαφώς η μόνη λύση.

Footer logos 1
Footer logos 2
Footer logos 3