ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναπληρωτής Διευθυντής 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών / Μετεκπαιδευθείς εις Royal Brompton Hospital / Imperial College University, St Thomas Hospital, London, UK / Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Kλινικής Ανοσολογίας / Επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Θ.Κ.Α.Υγεία

Ιατρείο: Αγίου Τρύφωνος 3 & Γούναρη 41, Άνω Γλυφάδα 

ΑΛΛΕΡΓΙΟΓΟΝΑ

Τα αγρωστώδη αριθμούν περισσότερο από 600 είδη, με ιδιαίτερα υψηλή τη διασταυρούμενη ευαισθησία ως προς την αλλεργιογόνο ικανότητα τους

Τα αλλεργιογόνα είναι οι ουσίες, οι οποίες προκαλούν τις αλλεργίες. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι τα αεροαλλεργιογόνα, τα τροφοαλλεργιογόνα, τα φάρμακα και τα δηλητήρια υμενοπτέρων.

Συμπτώματα

Τα αεροαλλεργιογόνα προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα και άσθμα. Είναι γύρεις, μύκητες, επιθήλια ζώων, ακάρεα οικιακής σκόνης.

Οι κυριότερες γύρεις στον Ελλαδικό χώρο προέρχονται από τα αγρωστώδη, την παριετάρια (περδικάκι) και την ελιά. Σε μικρότερα ποσοστά μπορεί να προέρχονται από το χηνοπόδιο, πεντάνευρο, αρτεμισία, κυπαρίσσι, πεύκο, λεύκα, φουντουκιά, φτελιά, καρυδιά κτλ. Ιδιαίτερη μνεία χρήζουν η σημύδα και αμβροσία, που αποτελούν πηγές μείζονων αλλεργιογόνων στην Βόρεια-Κεντρική Ευρώπη και στις ΗΠΑ, χωρίς όμως να ενδημούν στη χώρα μας.

Η ανθοφορία ποικίλει σε σχέση με τα δένδρα τα αγρωστώδη και τα ζιζάνια και για αυτό το λόγο η συχέτιση των θετικών αποτελεσμάτων των tests με τα συμπτώματα θέλει γνώση και αυτού του παράγοντα.

Αλλεργία στη σκόνη

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι η αιτία της «αλλεργίας στη σκόνη» και τα κύρια στελέχη είναι το Dermatophagoides Pteronyssinus και το Dermatophagoides farinae.Τα παράσιτα αυτά τρέφονται με νεκρά κύτταρα του ανθρωπίνου δέρματος και για αυτό ένα μέρος στο οποίο βρίσκονται εν αφθονία είναι το στρώμα μας (ένα μονόκλινο φιλοξενεί περί τα 200.000).

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι Ο ανθός της ελιάς αποτελεί ισχυρότατο αεροαλλεργιογόνο Η παριετάρια (περδικάκι) είναι ζιζάνιο που αρέσκεται να φυτρώνει κοντά σε τοίχους. Είναι γνωστό ανά την επικράτεια με πολλά διαφορετικά ονόματα: παρθενούλι, αγριοβασιλικός, κολιτσάνι κτλ. Οι μύκητες ένδο και έξωοικιακοί προκαλούν αναπνευστική αλλεργία

Οι κυριότεροι μύκητες που προκαλούν την αλλεργική αντίδραση είναι ο Alternaria, Cladosporium, ο Penicillium, ο Fussarium ενώ ο Aspergillus αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση αφού σχετίζεται με τη Αλλεργική Βρογχοπνευμονική Ασπεργίλλωση κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από βαρύ κατά κανόνα άσθμα, κεντρικές βρογχεκτασίες και έντονη ευαισθησία σε αυτό τον μύκητα.

Τα τροφικά, φαρμακευτικά αλλεργιογόνα όπως και τα δηλητήρια των υμενοπτέρων (σφήκα, μέλισσα) περιγράφονται στα αντίστοιχα υποκεφάλαια.

Footer logos 1
Footer logos 2
Footer logos 3