ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναπληρωτής Διευθυντής 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών / Μετεκπαιδευθείς εις Royal Brompton Hospital / Imperial College University, St Thomas Hospital, London, UK / Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Kλινικής Ανοσολογίας / Επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Θ.Κ.Α.Υγεία

Ιατρείο: Αγίου Τρύφωνος 3 & Γούναρη 41, Άνω Γλυφάδα 

ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΤΕΣΤ

Οι δερμοαντιδρασεις δια νυγμού (γνωστά σαν δερματικά tests) είναι το κύριο διαγνωστικό εργαλείο των αλλεργικών παθήσεων. Είναι απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη μέθοδος ενώ η διαγνωστική ευαισθησία ξεπερνά το 90%.

Στο αντιβράχιο του ασθενούς τοποθετούνται ειδικά επεξεργασμένα εκχυλίσματα των αλλεργιογόνων και εν συνεχεία εκτελείται νυγμός διαμέσου αυτών εντελώς επιδερμικά. Το αποτέλεσμα διαβάζεται σε είκοσι λεπτά ενώ για λόγους αξιοπιστίας (αποφυγή ψευδώς θετικών και ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων) γίνεται έλεγχος με θετικό και αρνητικό control. Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις (όπως για παράδειγμα ασθενής αντίδραση στην ισταμίνη) τα tests διενεργούνται και στη ράχη του ασθενούς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Είναι απόλυτα ασφαλής και εντελώς ανώδυνη διαγνωστική μέθοδος    

Τα tests δεν έχουν παρενέργειες, ο ασθενής μετά τη διενέργεια των tests μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα επιθυμεί. Τα tests είναι επιδερμικά όσον αφορά τη διαγνωστική προσέγγιση της αλλεργικής ρινίτιδας, επιπεφυκίτιδας και του άσθματος όπως επίσης της τροφικής αλλεργίας και της ατοπικής δερματίτιδος. Στην τροφική αλλεργία είναι πολύ σύνηθες να πραγματοποιηθούν επιπλέον tests στην ίδια την τροφή (prick to prick) Όσον αφορά στην αλλεργία στη μέλισσα και τη σφήκα όπως επίσης και τα φάρμακα εκτός από επιδερμικές δοκιμασίες διενεργούνται και ενδοδερμικές.

 

Τα εκχυλίσματα τοποθετούνται στο αντιβράχιο του ασθενούς......και εν συνεχεία πραγματοποιείται νυγμός επιδερμικά. 

 

 

 

 

 

Σε κάποιες περιπτώσεις τα tests εκτελούνται στη ράχη, Πολλές φορές κατά τη διερεύνηση της τροφικής αλλεργίας διενεργούνται prick to prick tests στην ίδια την τροφή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Footer logos 1
Footer logos 2
Footer logos 3