ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναπληρωτής Διευθυντής 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών / Μετεκπαιδευθείς εις Royal Brompton Hospital / Imperial College University, St Thomas Hospital, London, UK / Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Kλινικής Ανοσολογίας / Επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Θ.Κ.Α.Υγεία

Ιατρείο: Αγίου Τρύφωνος 3 & Γούναρη 41, Άνω Γλυφάδα 

ΟΤΑΝ Η ΦΑΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η κνίδωση είναι μια αλλεργική αντίδραση του δέρματος, η οποία εκδηλώνεται μ’ ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα με «σπυράκια» και συνοδεύεται από πολύ έντονη φαγούρα (κνησμό).

Τα εν λόγω «σπυράκια» (πομφοί) ενδέχεται να υποχωρήσουν μέσα σε λίγα λεπτά έως τρεις ημέρες, ενώ μπορούν να επανεμφανιστούν ανά εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια, με έξαρση ή ύφεση. 

Η λέξη «κνίδωση»  προέρχεται από την αρχαία ονομασία της τσουκνίδας (κνίδη) επειδή το σχετικό μ’ αυτή εξάνθημα θυμίζει το εξάνθημα που προκαλεί η επαφή με την τσουκνίδα.    
  
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κνίδωση εμφανίζεται εντελώς ξαφνικά, η φαγούρα είναι εξαιρετικά έντονη, ωστόσο, υποχωρεί σε λιγότερο από έξι εβδομάδες. 

Οι συχνότερες αιτίες για την εμφάνιση κνίδωσης είναι διάφορες λοιμώξεις, τρόφιμα με υψηλό αλλεργικό δείκτη (όπως ορισμένοι ξηροί καρποί, ψάρι, οστρακοειδή, αυγά και γαλακτοκομικά),  φάρμακα, (κυρίως τα αντιβιοτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα οπιοειδή), καθώς επίσης τα  τσιμπήματα της σφήκας και της μέλισσας και η έκθεση σε γύρη, σε αλλεργιογόνα υλικά, ακόμα και σε έντονες θερμοκρασίες (υπερβολικό ψύχος και ζέστη).

Εκτός από την οξεία κνίδωση, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις στις οποίες το εξάνθημα και η φαγούρα δεν υποχωρούν σε διάστημα λίγων εβδομάδων, αλλά έχουν σταθερή διάρκεια στον χρόνο.

Πρόκειται για περιστατικά χρόνιας κνίδωσης. Η χρόνια κνίδωση συνήθως δεν οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες όπως η οξεία. Συνήθως είναι πρωτοπαθής και οφείλεται σε μια κινητοποίηση του αμυντικού μας συστήματος είτε αυτοάνοσης αιτιολογίας είτε πιθανότατα πολυπαραγοντικής, επισήμως όμως ιδιοπαθούς δηλαδή αγνώστου. Το φαινόμενο αυτό φυσικά είναι ιδιαίτερα σύνηθες για τα χρόνια παθολογικά νοσήματα και όχι μόνο για τα αλλεργικά.

Η αντιμετώπιση της χρόνιας κνίδωσης αποτελεί μεγάλη πρόκληση, γιατί  η φαγούρα της είναι τόσο ανυπόφορη που μπορεί να «τρελάνει» τον ασθενή. Ωστόσο, με την  προσεγμένη χρήση των κατάλληλων αντιισταμινικών σε απλές ή αυξημένες δόσεις, η νόσος μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μέχρι τη στιγμή που τελικά θα υποχωρήσει.


Τα αντιισταμινικά, μαζί με μία σειρά φαρμάκων, όπως η ρανιτιδίνη, η σιμετιδίνη, ακόμα και η δοξεπίνη, τα οποία έχουν αντιισταμινικές και αντικνησμώδεις ιδιότητες, ενδείκνυνται για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της κνίδωσης και κατ’ επέκταση της ανυπόφορης φαγούρας. Στις περιπτώσεις που η κνίδωση είναι ανθιστάμενη στα αντιισταμινικά (50% των περιπτώσεων) τίθεται ένδειξη χορήγησης μονοκλωνικού αντισώματος, της ομαλιζουμάμπης με εξαιρετικά αποτελέσματα και πολύ υψηλό δείκτη ασφάλειας.

Αντιμετώπιση της φαγούρας τους καλοκαιρινούς μήνες

1) Προσεκτική επιλογή των ρούχων που φοράτε. Αποφεύγετε τα συνθετικά υφάσματα που ευνοούν την εισαγωγή ύποπτων ουσιών στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και ενισχύουν τον κνησμό.
2) Κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερού την ημέρα.
3) Αποφυγή έντονης εφίδρωσης και παραμονή σε δροσερό περιβάλλον. Προτιμήστε το μπάνιο σε μπανιέρα με κρύο νερό.
4) Κομπρέσες πάγου για γρήγορη ανακούφιση.
5) Εφαρμογή τριμμένου τζίντζερ και αλόης ( φυσικών τοπικών αντιισταμινικών) στις πληγείσες περιοχές,  τα οποία έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες που ανακουφίζουν στιγμιαία από τη φαγούρα.

Αντιλαμβανόμαστε, ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν μη-ιατρικούς τρόπους αντιμετώπισης της φαγούρας το καλοκαίρι, για αυτό και συστήνεται πρωτίστως και ανεπιφύλακτα να έχετε επισκεφτεί αλλεργιολόγο, για να προχωρήσει σε διάγνωση.

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν και ο κνησμός δεν υποχωρεί, θα πρέπει να συμβουλευτείτε εκ νέου τον αλλεργιολόγο σας.

Footer logos 1
Footer logos 2
Footer logos 3