ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναπληρωτής Διευθυντής 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας / Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών / Μετεκπαιδευθείς εις Royal Brompton Hospital / Imperial College University, St Thomas Hospital, London, UK / Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Kλινικής Ανοσολογίας / Επιστημονικός συνεργάτης του Δ.Θ.Κ.Α.Υγεία

Ιατρείο: Αγίου Τρύφωνος 3 & Γούναρη 41, Άνω Γλυφάδα 

ΔΙΑΦΟΡΟΔΙΑΓΝΩΣΗ COVID 19 ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ. ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Η νόσος COVID-19, που πλήττει και τη χώρα μας και οφείλεται στον κορωνοϊό  του αναπνευστικού συστήματος SARS-CoV-2 , αφορά κυρίως σε κοινά όργανα στόχους με την αναπνευστική αλλεργία που αυτή την εποχή επίσης βρίσκεται σε έξαρση.

Οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα στην Ελλάδα αποτελούν το 20% του γενικού πληθυσμού. Οι ασθενείς με άσθμα το 10%. Ο πιο συχνός φαινότυπος του άσθματος είναι ο αλλεργικός (70%). Το 30% των ασθενών με αλλεργική ρινίτιδα έχει άσθμα ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με αλλεργικό άσθμα έχει συμπτώματα ρινίτιδας.  Οι δύο αυτές κλινικές εικόνες συνδέονται, με αποτέλεσμα να τις θεωρούμε εκφράσεις ενός συνδρόμου ενιαίων αεραγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας ασθενής που δεν ρυθμίζει σωστά τη ρινίτιδα του θα έχει επιβάρυνση ως προς το άσθμα του.

Ο SARS-CoV-2 είναι ένα νέο στέλεχος, το οποίο μελετάται και επί του παρόντος δεν γνωρίζουμε αν ευνοεί το «αλλεργικό» Th2 περιβάλλον του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος όπως οι ρινοϊοί και αν συνεπώς έχει συνεργική δράση με τα αλλεργιογόνα στα οποία είναι ευαισθητοποιημένος ο αλλεργικός ασθενής. Όμως το ότι στοχεύει σε ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό και το γεγονός ότι οι άλλοι κορωνοϊοί αποτελούν συχνό αίτιο ασθματικών παροξυσμών, επιβάλλει οι αλλεργικοί ασθενείς να τηρούν απαρέγκλιτα τις θεραπευτικές οδηγίες του αλλεργιολόγου τους ως προς τη ρύθμιση της αλλεργικής ρινίτιδας και του αλλεργικού άσθματος.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αναπνευστικής αλλεργίας και είναι τα αντιισταμινικά, τα ρινικά και εισπνεόμενα στεροειδή, τα αντιλευκοτριενικά, οι β2 διεγέρτες βραχείας και παρατεταμένης δράσης, τα αντιχολινεργικά είναι απολύτως ασφαλή. Ειδικότερα τα ρινικά και εισπνεόμενα στεροειδή δεν προκαλούν ανοσοκαταστολή και η μη λήψη τους μπορεί να οδηγήσει εμμέσως στο αντίθετο αποτέλεσμα μέσω της αναγκαστικής λήψης συστηματικών στεροειδών για την αντιμετώπιση ενός παραοξυσμού.

Παραδόξως και ευτυχώς η ανασκόπηση των περιστατικών παγοσμίως δεν δείχνει οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα ή  και αλλεργικό άσθμα να αποτελούν ευάλωτη ομάδα σε σχέση με την COVID 19.σε αντίθεση με τους ασθενείς που πάσχουν από την άλλη κύρια αποφρακτική νόσο τη ΧΑΠ οι οποίοι αποτελούν ευάλωτη ομάδα ειδικά αν η αναπνευστική λειτουργία είναι επιβαρυμένη. Δεν γνωρίζουμε ακόμη το μηχανισμό του φαινομένου.  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ασθενείς με σοβαρό ή μέτριο αλλεργικό άσθμα δεν πρέπει να προσέχουν ακόμη περισσότερο σε σχέση με πριν. Μια λοίμωξη του αναπνευστικού όπως η COVID 19 είναι ικανή να απορρυθμίσει πλήρως την κλινική τους κατάσταση. Χρειάζεται όμως επίσης ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με τους ασθενείς που πάσχουν από  ήπιο-μέτριο άσθμα αλλά έχουν ιστορικό σοβαρών παροξυσμών είτε λόγω ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού είτε λόγω εποχικής έξαρσης των υπευθύνων αλλεργιογόνων.

Πρέπει να τονισθεί ότι οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα ή και άσθμα αν δεν ρυθμίζονται σωστά και εκδηλώνουν συμπτώματα πέρα από τoυς εαυτούς τους γίνονται επίσης πιο μεταδοτικoί για τους συνανθρώπους τους, αφού εκδηλώνουν πταρμούς, καταρροή και βήχα.

Είναι σημαντική η συνέχιση των τακτικών θεραπειών των ασθενών με βιολογικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση του σοβαρού αλλεργικού άσθματος και της χρόνιας αυθόρμητης ανθιστάμενης σε αντιισταμινικά κνίδωσης όπως επίσης και της ανοσοθεραπείας για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, του διαλείποντος-ήπιου αλλεργικού άσθματος και της αλλεργίας σε δηλητήριο υμενοπτέρων. 

Σαφέστατα ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται σχετικά με την αποφυγή συνωστισμού, την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και την τήρηση των μέτρων αντισηψίας

Η διαφοροδιάγνωση αλλεργικής ρινίτιδας ή/και άσθματος με COVID-19 θα στηριχθεί στο ιστορικό τους ασθενούς, την πυρετική κίνηση, την κακουχία, τις μυαλγίες-αρθραλγίες, τα λιγότερο συχνά συμπτώματα από το πεπτικό, χαρακτηριστικά τα οποία συνηγορούν υπέρ της λοίμωξης. Τα συμπτώματα ανοσμίας αγευσίας που φαίνεται να αφορούν στο 60% των ασθενών με COVID-19 και που πιθανότατα οφείλονται στη συμμετοχή των παραρρίνιων κόλπων ή και στην επίδραση στις νευρικές αποληξεις των βλεννογόνων θεωρητικά μπορούν να εμφανισθούν και σε μια αλλεργική ρινίτιδα, ωστόσο συνήθως όχι με οξύ (απότομο) τρόπο.και όχι τόσο έντονα όπως στη λοίμωξη με κορωνοιό.

Τα συμπτώματα του άσθματος είναι ο βήχας, η δύσπνοια, ο συριγμός, το βάρος στο στήθος.

Ο συριγμός είναι πιο συχνά στο τέλος της εκπνοής και δεν υποχωρεί παρά την προσπάθεια του ασθενούς να βήξει. Οι ασθενείς εμφανίζουν νυκτερινές αφυπνίσεις και ενδεχομένως περιορισμό των φυσικών δραστηριοτήτων. Η λοίμωξη COVID 19 χαρακτηρίζεται από βήχα ενώ η εμφάνιση δύσπνοιας είναι ένα ανησυχητικό σημείο που πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τον ασθενή και τον Ιατρό του.

Η κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική με λογική συνέπεια οι ιατρικές οδηγίες να εξατομικεύονται και να επαφίενται  στην κρίση του αλλεργιολόγου πάντα με γνώμονα την ασφάλεια του ασθενούς.

Footer logos 1
Footer logos 2
Footer logos 3